YÜZÖLÇÜMÜ: 17.253 km²
NÜFUS: 1.849.478 (2000)
IL TRAFIK NO: 01
ILGI ÇEKICI YERLER: Aslantas Piknik Yeri, Karatepe Milli Parki ve Açikhava Müzesi, Adana ve Anavarza Kaleleri, Ulu Cami, Akça Mescit, Tas Köprü, Sariçam Korulugu, Seyhan Baraji.
TARİHÇE: Bizans’lı Etien’in ilettiği bir söylenceye göre, Uranus’un oğulları Adanus ve Sarus, Tarsus’la savaşarak burayı ele geçirmişler. Bunlardan Adanus kente (ADANA) Sarus’ da ırmağa (SEYHAN) adını vermiş. ADANA’nın bulunduğu Çukurova’nın tarihteki adı KİLİKYA’dır. Heredotos, Kilikya adının Fenike Kralı Agenor’un oğlu Kilik’ten geldiğini söyler. Bu ada, İ.Ö 9. yy’da Homeros’un İlyada destanında da rastlanır. Eski bir Kilikya masalında, Çukurova’daki bütün kentleri gök tanrısı Uranus’un kurduğu anlatılır.
Hititler döneminde URU ADANİYA (Adaniya Ülkesi) adıyla anılan ADANA eski yazmalarda ve fermanlarda ERDENE, EDENE, EZENE ve AZANA adlarıyla geçmektedir. 1889’da ADANA’da görev yaparken bölgenin tarihi üzerinde araştırmalarda bulunan, daha sonra Asya, Afrika ve Avrupa’yı dolaşarak Seyahat-ül Kübra adlı kitabını St. Petersburg’ da yayınlayan Karçılzade Süleyman Şükrü Bey, Adana’nın ilk adı olan BATANA nın İslamiyetten sonra ADANA’ya çevrildiğini ve bu adın … fi ezenil arz ayetinden esinlenerek verilmiş olduğunu yazmaktadır.
M.Ö. 1900 Luvi Krallığı (Hititlerin bir kolu), M.Ö. 1500-1333 Arzava Krallığı (Hititlerden ayrı dogu kökenli bir grup), M.Ö. 1900-1200 Hitit Krallığı, M.Ö. 1190-713 Kue Krallığı (Frigler), M.Ö. 713-660 Asur Krallığı, M.Ö. 663-612 Kilikya Krallığı, M.Ö. 612-333 Pers Satraplığı, M.Ö. 333-323 Helenistik dönemi, M.Ö. 312-1333 Selökidler, M.Ö. 178-112 Karsunlar dönemi, M.Ö. 395-638 Bizanslılar ve M.S. 638 İslam devri sırasıyla Ermeni Krallığı, Mısır Türk Memlukluları, Ramazanogulları Osmanlılar, Fransızlar tarafından işgal edilen Adana 5 Ocak 1922’de kurtarılmıştır. Böylece tarih boyunca on ayrı ve büyük medeniyete, 18 ayrı siyasi yapılasmaya şahit olmuştur.
Seyhan ve Ceyhan nehirlerinin deltasında verimli sulak arazide kurulu Adana’nın tarihi, cografi konumu nedeni ile M.Ö. 6000 yıllarina uzanmaktadır. Adana, Antik Kilikya Bölgesi’nin en önemli şehirlerinden birisidir. Hititler’den Osmanlı’ya, gelmiş geçmiş birçok medeniyetlerin beşiğidir. Adını Yunan mitolojisine göre Gök tanrısı Uranus’un oglu Adanus’dan almıştır.
Toroslar’dan ovada geniş kıvrımlar yaparak Akdeniz’e dökülen Seyhan (Sarus) nehrinin kıyılarında kurulmuştur. Adana’nın merkezinde bulunan Tepebağ höyüğü, İnsan oğlunun yerleşik hayata geçtiği neolitik döneme aittir. Tarihi M.Ö.6000 lere kadar dayanan Dünyanın en eski yerleşim birimlerinden birisidir. Adana Kiznuwatna Krallığı’nin Merkezi iken M.Ö.1350 lerde Hitit Federasyonuna dahil olmuştur. M.Ö. 9.yy.da Asurlular’ın M.Ö. 7.yy.da İranlıların eline geçmiştir. M.Ö. 333′ de Büyük İskender ve ordusuna ev sahipliği yapan Adana, Issos savaşından sonra Makedonyalılar’ınn, İskender’in ölümünden sonra da Selefkiler’in eline geçmiştir.
M.Ö. 1. yy. da Bölgede Eyalet valisi olarak görev yapan ünlü Hatip Çiçeron zamanında Roma devletinin hakimiyetine giren Adana, Dogu Roma’nin en büyük ticaret merkezi olmuştur. M.S. 260’da Sasaniler’in, M.S. 4. yy. da Bizanslılar’in, 8. yy. da Abbasilerin, 10, yy, yine Bizanslılar’in, 11. yy. da Selçuklular’ın, 12. yy. da Ermeniler’in, 14.yy.da da Memlüklüler’in eline geçerek tamamen Türklerin olmuştur.
Türk Memlük Devleti zamanında Orta Asya’dan Çukurova’ya gelen Türkler, bu verimli ve sulak topraklar üzerine yepyeni bir medeniyet kurulmasında öncülük etmişlerdir. Pyramos nehrinin adı Ceyhan, Sarus nehrinin adı ise Seyhan olmuştur.
Adana’da 1352 yılında kurulan Ramazanoğlu beyliği 1517 yılına kadar devam etmiştir. Bu tarihte, Mısır seferine giden padişah Yavuz Sultan Selim, Adana’yı Osmanlı Imparatorluğuna bağlamıştır. 1535 yılında doğu seferine çıkan Kanuni Sultan Süleyman’a, 1638’de Bağdat seferine çıkan padişah lV. Murat’a, 1833’de Osmanlı devletine baş kaldıran Mısır valisinin oğlu İbrahim Paşa’ya ve ordusuna ev sahipligi yapmıştır.
I.Dünya Savaşının bitiş tarihi olan 1918’de Türkler için yen bir mücadele baslamıştır.
31 Ekim 1918’de Adana’ya gelerek Alman mareşali LIMAN Von Sanders’den Yıldırım Orduları Komutanlığı’nı devralan Mustafa Kemal, ‘Savaş, müttefikler için bitmiş olabilir; Ama bizi ilgilendiren savaş, kendi istikbalimizin savaşı, ancak şimdi başlıyor’ diyerek, Adana’da Kurtuluş savaşının ilk işaretini vermiştir. Bu sırada düşman kuvvetleri Adana ve yöresini işgal etmeye başlamışlardır. Amaçları, Avrupa devletlerine destek veren bir Ermeni devleti kurmaktir. 1918-1919 yıllarında, işgalciler, Adana’da zulüm ve işkence uygulamışlardır. Bunca baskıya dayanamayan Adana’lılar örgütlenerek ‘Kilikya Milli Kuvvetler Teskilatı’nı kurmuşlardır.
5 Ağustos 1920’de Mustafa Kemal, Fevzi Bey (Çakmak) ve milletvekilleri Pozantı’ya gelerek burayı il merkezi haline getirmişler ve Pozantı kongresini yapmışlardır. 1920 Kasım ayında Fransızlar yenilgiye uğramışlar ve Fransız Hükümeti, T.B.M.M. Hükümeti’ni resmen tanımıştır. 20 Ekim 1921’de Fransızlar’la ‘Ankara Antlasmasi’ imzalanmıştır. Bu antlaşmaya uygun olarak 5 Ocak 1922’de Fransızlar, Çukurova’dan tamamen ayrılmışlardır. Bu tarihten itibaren il merkezi tekrar Adana’ya taşınmıştır.
İklimi : Adana Akdeniz iklim özelliklerini tasir. Yazlari sicak ve kurak, kislari ilik ve yagislidir. Ortalama yagis miktari 625 mm.’dir. Yagislar % 51 kisin, % 26 ilkbaharda, %18 sonbaharda, % 5 yazin düser. En soguk ay Ocak (ortalama 9 C), en sicak ay Agustostur (Ortalamasi 28C ).
Bitki örtüsü: Akdeniz iklimi özellikleri tasiyan bitki örtüsü, yüksekligi 700-800 metreye kadar olan kesimde, mersin (murt) (myrturs cummunis) sandal (arbutus andrachne) kermes mesesi (quercus coccifera), çinar (platanus orientatis), yabani zeytin (oleaeuropea sylvestris), akça kesme(philyrea latifolia), menengiç (pistacia terebinthus), sakiz agaci (pistacia lentiscus), funda (erica verticillata), erguvan (cercis siliquastrum), kara çali (paliurus spina), zakkum (nerium oleander), okaliptus (ecalypus spp) gibi maki türü agirliklidir. 800 metreden itibaren yayvan yaprakli mese (quercus calliprinus), kizilcik (cornusman), defne (laurus canseriensis), daha yükseklerde çam türleri (pinus nigra, pinus sylvestres), ardiç (junipearus), kayin (fagun), toros göknari (abies cilicica), sedir (cedrus libani) ve 2000 metreden sonra alp tipi çayirlar rengarenk çiçekleriyle dogal bir hali görünümündedir.
Çukurova bölgesinde yumrulu bitkilerden kardelen (galanthus plicus), yabani siklamen (cyclamen mirabille hidebr), ada sogani, nergis (narissus), sümbül (ylacinthus) ve benzeri bitkilere bahar aylarinda sikça rastlanir.
Yine bölgede kirsal kesimde yetisen, gelincik (pampal) çiçeginin Avrupa’daki türlerinden farkli oldugu bilinmektedir.
Adana Havalimanından Şehir Merkezine Ulaşım
Türkiye’nin beşinci, Akdeniz ve Doğu Anadolu’nun en büyük şehri Adana, dünyaya Merkez Seyhan ilçesinde yer alan Şakirpaşa Havalimanı’yla bağlanıyor. Şehrin merkezi kabul edilen Yüreğir, Kayalıbağ mahallesi ve Reşatbey mahallesine ortalama 5 kilometre uzaklıkta bulunan havalimanından şehre ulaşmak son derece kolay.
Adana yönüne olmasa da havalimanından havayollarına ait servisler ile Havaş otobüsleri de yer alıyor. Ancak bu otobüsler sadece Mersin ve Hatay yönüne seferler düzenliyor.
Belediye Otobüsleri
Adana’nın en yüksek nüfuslu Seyhan ilçesinde bulunan Şakirpaşa Havalimanı’ndan şehir merkezine 135 hat numaralı belediye otobüsü gidiyor. Havalimanı çıkışında yer alan duraklardan binebileceğiniz otobüs ile şehir merkezine, Girne Bulvarı’na bağlanan Turhan Cemal Beriker Bulvarı’na ve Çukurova Üniversitesi’ne ulaşabilirsiniz.
Hastane – Akıncılar güzergahında işleyen metronun istasyonlarına da 135 numaralı otobüsle gitmek mümkün. Otobüsler sabah 06.00 ile 19.00 saatleri arasında her saat başı gidiş ve geliş yönünde hareket ediyor.
Minibüs ve Dolmuş
Havalimanında otobüslerden daha sık hareket eden ve kısa mesafe olduğu için daha çok tercih edilen minibüs ve otobüsler de yer alıyor. Havalimanı yolcularını şehre taşıyan Havalimanı – Şehir Merkezi hattı ile Meydan hattı adında iki hat bulunuyor. Minibüs ve dolmuşlar iki yönde de birkaç dakika arayla geçiyor desek yanlış olmaz.
Taksi
Şakirpaşa Havalimanı’ndan Seyhan nehri kıyısındaki şehir merkezine ulaşmak için taksiyi de kullanabilirsiniz. Havalimanı şehir merkezine yakın olduğu için taksi pahalı bir araç değil.
Özel Araç
Adana Şakirpaşa Havalimanı, şehirde kendi özel aracıyla gezmek isteyenlere de çeşitli imkanlar sunuyor. İç Hatlar Terminali’nde 5 adet, Dış Hatlar Terminali’nde 4 adet olmak üzere havalimanında 9 adet araç kiralama ofisi bulunuyor.
Havalimanında ayrıca 569 araç kapasiteli açık otopark da yer alıyor. Havalimanı çıkışındaki Barış Bulvarı’nı takiben gelen Turhan Cemil Beriker Bulvarı takip edildiği takdirde bu yol sizi şehrin merkezinde yer alan Sabancı Camii, Girne Bulvarı, Yüreğir Otogarı ve Adana Arkeoloji Müzesi’ne kadar götürüyor.
Havalimanı Bilgileri
Uluslararası uçuşlara da açık olan Şakirpaşa Havalimanı’nın 6 milyon yolcu kapasiteli Dış Hatlar Terminali 1997’de İç Hatlar Terminali ise 1984’de hizmete girdi. Yolcu potansiyeline rağmen havalimanında zaman geçirecek alanlar son derece kısıtlı.
Dış hatları kullanan yolcular için 2 adet restoran, biri arındırılmış bölgede olmak üzere iki de büfe bulunan terminalde ayrıca vergisiz alışveriş yapılan bir de duty free yer alıyor.
İç Hatlar Terminali’nde ise bir adet büfe, arındırılmış bölgede ise bir adet kafe yer alıyor. Ancak şehre 4,5 kilometre uzakta olan havalimanından dışarı çıkarak Adana’nın meşhur lezzetlerini tadabilir, havalimanına erken gitmeyip zamanınızı şehir içinde geçirebilirsiniz.
bilet,uçak bileti, ucuz bilet, ucuz uçak bileti, en ucuz uçak bileti, ekonomik bilet, ekonomik uçak bileti, kampanyalı bilet, kampanyalı uçak bileti,bilet bilet, bilet var, hemen uçak bieti, taksitli uçak bileti, o bilet, bilet evi, bilet thy, thy bilet, thy uçak bileti, pegasus uçak bileti, sunexpress uçak bileti,onurair uçak bileti,borajet uçak bileti, atlasjet uçak bileti, atlasglobal uçak bileti, anadolujet uçak bileti,
thy adana uçak bileti, pegasus adana uçak bileti, sunexpress adana uçak bileti,onurair adana uçak bileti,borajet adana uçak bileti, atlasjet adana uçak bileti, atlasglobal adana uçak bileti, anadolujet adana uçak bileti,