Pegasus Hava Yolları

Yunan Mitolojisi’ndeki meşhur kanatlı atın adıdır Pegasus. Aer Lingus, Silkar Yatırım ve Net Holding’in ortak girişimiyle 1990 yılında İstanbul’da kurulan Pegasus, uçmanın herkesin hakkı olduğuna inanmaktan yola çıkmış. Kurulduğu yılda da ilk uçuşunu gerçekleştirmiş. Pegasus, 6 noktayla başladığı tarifeli uçuş ağını bugün, 29 yurt içi, 49 yurt dışı ile toplamda 32 ülke ve 79 noktaya çıkardı.

 

Check in Kuralları

Pegasus’un İnternet sitesinden, e-bilet satın alabilir, parkur değişikliği, online check-in iade ve iptal işlemleri yapabilirsiniz. Online bilet alacak pegasus yolcularını bilmeli ki: bir defada en fazla 9 yolcu ve 6 uçuş için bilet alımı yapabilirsiniz. Aynı gün içinde kullacağınız aynı kredi kartıyla en fazla iki ayrı bilet alımı yapabilirsiniz. Sadece el bagajı ile seyahat ediyorsanız, check-in işlemlerinizi kuyruklara girmeden, çabucak ve rahatça Pegasus Self Servis Kioskları ile gerçekleştirebilirsiniz. Şu an sadece İstanbul Atatürk Havalimanı, İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı, Esenboğa Havalimanı, Bodrum Milas Havalimanı ve Antalya Havalimanı’nda bagajsız yolcuların kullanabildiği Pegasus Self Servis kioskları, zamanla artar gibi gözüküyor. İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’ndan yurtiçi ve yurtdışı çıkışlı uçuş yapacak Pegasus yolcuları check-in işlemlerini kurumun resmi web sitesinden yapabilirler. İnternet check-in bölümünde istenen bilgileri ileterek, iç hat uçuşları için biniş kartını oluşturarak çıktısı alınabilir. Ayrıca Pegasus, “Barkod ile Mobil Check-In” uygulamasıyla yolcularına bir mobil kolaylığı sunmuş. Pegasus yolcuları “Barkod ile Mobil Check-In” uygulamasıyla, cep telefonundan “mobile.flypgs.com” mobile sitesine girerek check-in yaptıklarında bir barkod linki cep telefonlarına ulaşıyor. Bir süre sonra ilgili bölümden barkod görselini indiren yolcular, havalimanında boarding geçişlerine konulan akıllı cihazlara barkodlarını okutabilecek hale gelecekler. Ne müthiş!

 

Bagaj Kullanımı

Pegasus yolcularının kayıtlı bagaj limiti, EU havacılık kurallarınca maximum ağırlık limiti 32 kg.’dır. El bagajı’nın ise 20 cm x 40 cm x 55 cm boyutlarında olup, 8 kg’yi aşmaması ve bir adedi geçmemesi, gerekiyor. El bagajı hakkının, serbest bagaj hakkına eklenmesi mümkün değil. El bagajı, verilen limitin üzerindeyse, kayıtlı bagaj ağırlığına ilave edilir ve fazladan ağırlık olması halinde, gidilen uçuş hattındaki fazla bagaj tarifesine göre tahsilat yapılır.

 

Loyalty Programı

Pegasus’un şu anda herhangi bir mil programı ya da loyalty sistemi bulunmuyor. Ama anlaşmalı olduğu ING Pegasus Plus Kart ile Pegasus yolcuları harcamalarda hem uçuş puanı, hem bonus kazanıyor. Pegasus Plus Kart, yolcularına pek çok uçuş avantajı sağlamak için oluşturulmuş bir sistem.

 

Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

Sevimli dostunuz ve vazgeçemediğiniz evcil hayvanınız sizinle gelsin istiyorsunuz. Pegasus Çağrı Merkezini arayarak yolculuğunuza dahil ettiğiniz tatlı yaratık için rezervasyon yaptırmanız gerekiyor. Pegasus’ta evcil hayvan kategorisine yalnızca kedi, köpek ve kuş giriyor. Kabinde, 55 x 40 x 20 cm ölçülerinde, yolcuların kendileri temin ettiği kutularda taşınabilmeleri mümkün. Elbette bazı kurallar var. Mesela yolcular, minik dostlarının kimliğini, aşı kağıdını ve sağlık belgesini yanında bulundurmak zorunda. Özellikle AB ülkelerine seyahat eden yolcuların, yanlarında evcil hayvan pasaportu bulundurmaları da bir zorunluluktur. Hele AB’ye üye olmayan ülkelerden AB ülkelerine seyahat eden evcil hayvanlar için kuduz aşısı yapılması, bu aşıdan en erken bir ay sonra “Antikor Titrasyon” ölçümü yapılması da resmen bir zorunluluk. Hatta gerekli işlemlerin yapıldığına ilişkin aşı Karnesinde, işlemin yapıldığı tarih ve geçerlilik süresinin yer alması da çok önemli. Yoksa evcil hayvanınız olmadan seyahat etmek zorunda kalırsınız. Tüm bu prosedürlere ek olarak sevimli dostunuzun kafesi dahil 5 kg’yi geçmemesi gerekiyor. Kabine alınabilecek evcil hayvan sayısının toplamda iki olduğunuz özellikle belirtmemizde fayda var. Pegasus, evcil hayvanı uçuştan alıkoyma yetkisini saklı tutar. Çünkü taşımak istediğiniz evcil hayvanın sağlıklı, temiz olması, kötü kokmaması gerekiyor. Zararsız olduğundan kesinlikle emin olmalısınız. O sizin gözünüzde bir melek olabilir ama hayvanın durumu şüpheli görülürse, görevlileri tarafından uçuşa kabul edilmeme ihtimali her zaman var. Bebek hayvanlar için “İlk 3 aylıkken uçamaz” kuralı var. Hamile hayvan taşınması da kabul edilmiyor.