Türk Hava Yolları

Türk Hava Yolları’nın hikayesi 1930’lu yıllara dayanıyor. O zamanki adıyla “Hava Yolları Devlet İşletmesi”, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı olarak 20 Mayıs 1933’te kurulmuş. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk havacılarından sayılan Fesa Evrensev’in müdürlüğündeki kurumun bütçesi 180 bin lira gibi cüzi bir rakammış o yıllar. Başlangıçta sadece yedi pilot, sekiz memur, sekiz makinist, bir telsizci olup, 24 personel çalışıyormuş. Yani bir hava yolu kurumu için oldukça mütevazı bir kadro varmış. Sadece 5 yıl içinde hem filo sayısında, hem personel niteliğiyle hem de bütçedeki kâr ile kurum; 1938’de “Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü” adı ile Ulaştırma Bakanlığı’na bağlandı. Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü genç yaşına rağmen hızla büyüyordu. Kurumun, 1945 yılında 18 bin olan yolcu sayısı, alınan yeni uçaklarla 37 bine çıkıverdi. 12 Şubat günü THY için özel bir gündür. Çünkü Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü, 1947 yılının 12 Şubat’ında Ankara-İstanbul-Atina uçuşuyla, ilk yurt dışı seferini gerçekleştirdi. Bundan sonrasında genç cumhuriyetin genç havayolları için bir tanıtım ve ilan dönemine girildi ve kurum markalaşma sürecine başarılı bir adım attı. 1955 yılının 21 Mayıs’ında 6623 sayılı kanunla “Devlet Hava Yolları Umum Müdürlüğü” adı kaldırıldı ve kurumun yeni adı “Türk Hava Yolları” (THY) oldu. Bugün ise “Türk Hava Yolları” herkesin bildiği gibi “küresel bir marka” haline gelmiş durumda.

Check in Kuralları

Türk Hava Yolları yolcuları check-in için birden fazla seçeneğe başvurmakta özgürler. Uçağa binmeden önce check-in işlemlerini yaparak uçuş kartlarını alabilirler. Check-in işlemleri havalimanındaki kiosklar ya da kontuarlarda yapılabilir. Elbette Türk Hava Yolları’nın internet sitesinden online olarak da check-in yapılması mümkün. Kontuarlı Check-in, yapabilmeniz için havalimanında bizzat bulunarak, Türk Hava Yolları kontuarlarında yapabileceğiniz biniş işlemidir. THY Yolcularının check-in işlemleri için, dış hatlarda en az iki saat önce iç hatlarda ise uçağın kalkış saatinden en az bir saat önce, havalimanında olması zorunludur. Biraz aheste olan THY Yolcuları için küçük bir uyarı: Check-in işlemleri dış hatlarda tarifeli kalkış saatinden 60 dakika önce, iç hatlarda ise uçağın tarifeli kalkış saatinden 45 dakika öncesinde sonra ermektedir. Belirtilmiş check-in kapanış sürelerinden önce biniş kartınızı çoktan almış ve bagajlarınızı kargoya teslim etmiş olmanız gerekiyor. Belki de zamanında geldiniz ama kuyruk hala önünüzde uzayıp gidiyor. Durumu yetkili personele bildirmenizde fayda var. Devir mobil ve internet devri. THY Yolcuları, check-in işlemlerini Türk Hava Yolları’nın Web sitesinden ya da Mobil uygulamalarla kendileri yapabilirler. Türk Hava Yolları’nda Online check-in işlemleri, uçağın kalkış saatinden 24 saat önce başlar ve uçağın kalkışına 90 dakika kala sona erer. Hatırlatmakta fayda var: Aynı rezervasyon kaydında ancak (PNR) olmak şartıyla, bir kerede maksimum sekiz yolcu için Online check-in yapılabilir. Self check-in sadece elektronik biletli Türk Hava Yolları yolcularının yararlanabileceği bir hizmet aslında. Self Check-in ile Türk Hava Yolları Yolcuları, biniş işlemlerini havalimanındaki kiosklardan kendileri yapıyor.

Bagaj Kullanımı

Yurtiçi uçuşlarda serbest bagaj kullanım hakkı Business’de 30, Ekonomi’de 20, Promosyon’da 15 Kg’dir. Yurtdışı uçuşlarda ise Business 30, Comfort 20, Ekonomi 20, Bebek 10 Kg’dir. Bagaj adediyle ilgili bir kısıtlama yok, bagajların ağırlığı azami olarak hesaplanıyor ve ağırlığın üzerine çıktığınızda iç hatlarda Türk Lirası, dış hatlarda Euro üzerinden bir rakam ödüyorsunuz. Bir de içinizi biraz olsun rahatlatacak bir Kabin Bagajı uygulaması var. El Bagajı olarak da nitelenen Kabin Bagajı, THY yolcusunun kendi sorumluluğu ve denetimi altında kabinde yanında alacağı bagaj hakkıdır. 8 kg ağırlığında ve yaklaşık 55x40x23 cm ölçülerinde olan bagajlar ücretsiz taşınır. Kabin bagajı ile serbest bagaj hakkını birbirine karıştırmayın. İkisi birbirinden ayrı olarak değerlendirilir.

Uçak içi eğlence sistemi

Türk Hava Yolları keyifli bir uçuş için Bilgi, eğlence ve iletişim servisleriyle en gelişmiş uçak içi teknolojisini sunuyor. Eğlenceseverler ve uyumaya niyeti olmayanlar için planlanmış uçak içi eğlence sistemi Planet’in “Eğlence” bölümünde bulunan programlara göz atabilirsiniz. Büyük küçük herkese göre filmler; dizi, belgesel, çizgi filmler içeren kanallar; Her tarz dinleyebileceğiniz müzik albümleri; Farklı türlerde yayın yapan radyo istasyonları; çoklu ya da bireysel oynayabileceğiniz oyun programları, çocuklarınızın masal gibi dinleyebileceği sesli kitap kanalı mevcut. Bu sistemle kös kös geçen bir yolculuk yapmanız neredeyse imkânsız.

Loyalty Programı

Miles&Smiles kredi kartı tüm alışverişlerden, sektörlere göre değişen oranlarda mil kazanma fırsatı sunduğunu söylemiş miydik? Bu miller size yeni yolculuk ve avantajlı uçuş olarak geri dönecektir. Kart sahipleri, MasterCard ile sayısız mil kazanırken, Miles&Smiles Platinum ve Privé American Express ile %25; Miles&Smiles American Express ile %15 oranında mil kazanıyor. Alışverişlerden mil kazanımı sayesinde, THY Miles&Smiles Özel Yolcu Programı statülerine göre de değişerek harcarken kazandırıyor. Bu şekilde harcarken kazanmanızı üyelik statüsü Classic Plus ise alışverişlerden %25; Elite veya Elite Plus ise %50 daha fazla mil kazanma fırsatı doğuyor. Ayrıca bu sistemle; Atatürk Havalimanı’nda havalimanı shuttle, indirimli vale parking, araç kiralama, özel şoför hizmetlerinden de yararlanılabiliyor.

Evcil Hayvan Taşıma Kuralları

Minik dostunuz için geçerli olan tüm aşıları yaptırdığınızda, aşı ve sağlık karnesini yanınızda bulundurduğunuzda elbette o da sizinle gelebilir. Yalnız Pitbull terrier, fila brasileiro, rottweiller, staffordshire bull terrier Neopolitan Mastiff, Spanish Mastiff, Dogue de Bordeux,amerikan pitbull terrier, Mastiff, Tibetan Mastiff, Doberman, American Bulldog, Caucasian owtscharka, Mastino Napolitana bull terrier, amerikan staffordshire terrier, japanese tosa, dogo argentino, Roman Fighting Dog, Bandog Tosa Inu, gibi tehlike unsuru görülen köpecikler hariç! THY yolcu kabinlerinde ya da kargo kompartımanlarında, köpek, kedi ve küçük zararsız kuşlar evcil hayvan sıfatıyla taşınabiliyor. Sağlıklı, temiz, kokusuz ve sakin görünümlü olduğundan emin olduğunuz evcil hayvanınızla kendinizle birlikte check-in yaptırıyorsunuz. Tabii yolcuyla birlikte gelen sevimli dost da taşıma ücretine tabiidir. Sevimli yaratık da kafesiyle birlikte tartılır ve ağırlığına göre yolcunun serbest bagaj hakkından bağımsız şekilde ödenir. Küçük bir uyarı: Kafesi kargoya veriyorsanız, kafes üzerinde yolcunun adı-soyadı, adresi, telefon bilgileri ve evcil hayvanın adının” yer aldığı bir etiket yapıştırmanız akıllıca olacaktır.