Aydın
Yüzölçümü: 8007 km²
Nüfus Yoğunluğu: 121
İl Merkezi Nüfusu: 191.037
Toplam Nüfusu: 999.163 (2011 yılı)
İl Trafik No: 09
İl Telefon Kodu: 256
Hakkında Bilgi
Aydın’ın İlçeleri: Bozdoğan, Buharkent, Çine, Koçarlı, Didim, Germencik, İncirliova, Karacasu, Karpuzlu, Köşk, Kuşadası, Kuyucak, Nazilli, Söke, Sultanhisar, Yenipazar’dır.
Coğrafyası: Coğrafi konumu nedeniyle ilk çağlardan beri önemli bir yerleşim merkezi olan Aydın’ın kuzeyinde İzmir ve Manisa, doğusunda Denizli, Güneyinde Muğla yer alır. Batı sınırları ise Ege Denizi kıyıları çizer. Aydın, orta ve batı kesiminde verimli ovalar, kuzey ve güneyi dağlar ile çevrili Büyük Menderes Havzası üzerinde 8007 km²’lik bir alan üzerine kuruludur. Rakımı 65 metredir.
Akdeniz ikliminin etkisindedir. Bu iklim şartları ve topografik yapı Aydın ve çevresinde iki ayrı bitki topluluğunun (maki ve orman) gelişmesine neden olmuştur. Bunun yanında zeytin, incir, turunçgiller, kestane vb. kırsal kesimde ise çam ve benzeri türler mevcuttur.
İklimi: En yağışlı mevsim kıştır. Yaz mevsiminde yok denecek kadar az yağış almaktadır. Kar yağışı ender görünür. Aydın, özellikle batıdan gelen hava akınlarına açıktır. Rüzgar yönü daha çok doğu – güneydoğusudur. Bunu güneybatı (lodos) ve batı rüzgarları izler. Kuşadası
Tarihçesi: Aydın; tarihin bilinen devirlerinden beri çeşitli uygarlıklara merkez olmuş, Antik Çağın Afrodisias, Milet, Alinda, Didyma, Nisa, Prien, Magnesia gibi önde gelen kentlerinde sayısız bilgin ve bilge kişiler yetişmiştir. Bugünkü Aydın; kuzeyindeki Top Yatağı sırtında kurulan Tralles Kenti ile birlikte MÖ 2500 yılında Hititler zamanında gelişmiş, VII. yy.da Lydia zamanında da en parlak çağını yaşamıştır. Selçuklularla birlikte Türk uygarlığının kültür varlığı ve eserleriyle donatılan Aydın, sosyal hizmetler, tarım ve mimaride uygar günlere şahit olmuştur. Aydın’ın Türk egemenliğinde bir yönetim birimi statüsü kazanması 1390 yılında Yıldırım Beyazıt’ın şehzadesi Ertuğrul Bey’in Vali olarak Aydın’a atanmasıyla başlamıştır.
Aydınoğulları zamanında şehrin adı Aydın Güzelhisarı olmuş, daha sonra Aydın adını almıştır. Şehir, XIV yy. da bugünkü yerine kurularak idari kademelendirme sırasıyla, 1390 yılında eyalet, 1426 yılında sancak, 1811’de İzmir, Saruhan (Manisa), Menteşe (Muğla), Antalya, Isparta sancaklarını kapsayan eyaletin merkezi oldu. Eyalet merkezi (1857) İzmir’e taşındıysa da bu yönetim biriminin adı Osmanlı Devleti’nin sonuna kadar “Aydın” olarak kaldı. Aydın’ ın 1919 yılına kadar sancak şeklinde devam eden bu yönetim şekli, 25 Mayıs 1919-7 Eylül 1922 yılları arasında 40 aya yakın süren işgalden sonra ve Kurtuluş Savaşının kazanılmasıyla birlikte 1923 yılında değişmiş, müstakil vilayet olmuştur.
TARIM
Büyük Menderes ırmağının suladığı bereketli ovalar üzerinde Büyük Menderes Irmağının suladığı bereketli ovalar üzerinde 800.700 ha alanda kurulu İlimizin % 49’unda yani 395.494 hektarında tarım yapılmaktadır. İlimiz toprak, iklim, topoğrafik yapı ve ekolojik özellikleri ile polikültür tarıma elverişlidir. Tarımın her kolunda yüksek bir potansiyele sahiptir.
Aydın İlinin sahip olduğu 395.494 hektarlık tarım arazisi içinde 201.888 ha ve % 51 pay ile zeytin ve meyvelikler en geniş alanı kaplar. Geriye kalan arazilerin 319.177 hektarı orman, 24.705 hektarı çayır-mera, 14.271 hektarı göl-bataklık, 47.053 hektarı tarım dışı arazilerdir.
İlde; 5 Baraj
Kemer Barajı (Depolama hacmi: 419 ,2 hm³)
Çine Topçam Barajı (Depolama hacmi: 97,7 hm³
Yaylakavak Barajı (Depolama hacmi: 31,4 hm³ )
İkizdere Barajı (Depolama hacmi: 196 hm³ )
Çine Adnan Menderes Barajı (Depolama hacmi: 350 hm³ )
En çok katma değer yaratan bitkisel ürünler; incir, zeytin, pamuk ve kestanedir. İlimiz; zeytin, incir, kestane üretiminde Türkiye’de 1. sırada, pamuk üretiminde 3. sırada yer almaktadır.
İl’de 2011 yılında 177.602 ton yaş incir, 215.813 ton zeytin, 272.144 ton pamuk, 17.400 ton kestane üretilmiştir.
İlde hayvan varlığı ve hayvansal ürünler üretimi aşağıdaki gibidir.
İlimizin tarımdan sonraki ikinci önemli gelir kaynağı turizmdir. İl ekonomisinde kültür ve turizm varlıkları önemli yer tutmaktadır.
İlimizde 5 müze (Aydın Müzesi ve buna bağlı Yörük Ali Efe Etnografya Müzesi, Afrodisias Müzesi ve buna bağlı Karacasu Etnografya Müzesi, Milet Müzesi) ve belediyelere ve Adnan Menderes Üniversitesine bağlı 3 (Çine Kuva-i Milliye Müzesi, Çine Arıcılık Müzesi ve Nazilli Etnografya Müzesi) olmak üzere 8 müze ile 21 önemli ören yeri mevcuttur.
Yaklaşık 1.012 civarında kültür varlığı tescillidir.
Önemli örenyerlerimiz Afrodisias (Karacasu), Alabanda (Çine), Alinda (Karpuzlu), Apollon Tapınağı (Didim), Gerga (Çine), Harpasa (Nazilli), Magnesia (Germencik-Ortaklar), Mastaura (Nazilli) ,Milet (Didim), Nysa (Sultanhisar), Priene (Söke), Tralleis, (Aydın-Merkez)’dir.
150 km’lik sahil şeridine sahip olan İlimizde, toplam 683 tesiste 77.016 yatak kapasitesi mevcuttur. (2011 verileri)
İlimizi 2010 yılında yaklaşık 4,5 milyon yerli ve yabancı turist ziyaret etmişken, 2011 yılında bu rakamın 5,5 milyon turiste çıktığını memnuniyetle görmekteyiz.
Dilek Yarımadası Milli Parkı, Kuşadası ve Didim plajları önemli turizm varlıklarımızdır.
Ne Alınır: Halı, kilim, deri giysiler ve mücevherat yöreden alınabilecek hediyelik eşyalardır.
Aydın’ a nasıl gidilir?
Karayolu: Aydın ili E-24 karayolu üzerindedir.
Son yıllarda gerçekleştirilen çalışmalarla, İl olarak karayollarında ciddi bir sorunumuzun kalmamış, ulaşımda gelişmişlik standartları yakalanmıştır.
-62 km otoyol,
-278 km’si bölünmüş yol olmak üzere 319 km devlet yolu,
-390 km il yolu,
olmak üzere toplam 771 km yol ağı bulunmaktadır.
-Demiryolları
Ülkemizde 1866 yılında ilk demiryolu hattı İzmir Aydın arasında inşa edilmiş, daha sonraki yıllarda bu hat Denizliye kadar ulaştırılmıştır. Bu hattın toplam uzunluğu 260 km’dir.
İl sınırları içerisinde 162 km uzunluğunda demiryolu hattı mevcuttur.
-Selçuk-Ortaklar 22 km,
Ortaklar-Aydın 30 km,
Ortaklar-Söke demiryolu 22 km,
Aydın-Nazilli 45 km olmak üzere toplam 119 km demiryolu yenilenmiş, Nazilli-Denizli hattının İlimiz sınırları içerisinde kalan 43 Km.lik kesiminin de yenilenmesi ile İl sınırımızdaki toplam 162 Km.lik demiryolu hattının tamamı yenilenmiştir.
-Deniz Yolu, Yat Limanı, Havaalanı
Kuşadası Limanının gemi kabul kapasitesi 2.400 gemi/yıldır. Kuşadası Limanı yolcu sayısı ve gemi adedi bakımından ülkemizin en önemli Kruvaziyer limanıdır. 2011 yılı içerisinde 572 kruvaziyer gemi ile 659.866 yolcu limanımıza gelmiştir.
Kuşadası Yat Limanı, 525 tekne kapasitelidir.
Didim Yat Limanı, özel sektörce 2007 yılında yapımına başlanılmış, 70 milyon dolar harcanarak 2009 yılında tamamlanmıştır. Karada 600, denizde 580 tekne kapasitelidir. Liman 400 ton ile Türkiye’nin en yüksek kapasiteli tekneleri sudan çıkarmaya yarayan vincine sahiptir. Didim Yat Limanında, her biri kendi alanında uzman 36 teknik atölye hizmet vermektedir.
Ayrıca, 1993 yılında faaliyete geçen 1435 m pist uzunluğuna sahip Aydın-Çıldır Havaalanı küçük tip uçakların iniş-kalkış yapabilecek özelliktedir.
bilet,uçak bileti, ucuz bilet, ucuz uçak bileti, en ucuz uçak bileti, ekonomik bilet, ekonomik uçak bileti, kampanyalı bilet, kampanyalı uçak bileti,bilet bilet, bilet var, hemen uçak bieti, taksitli uçak bileti, o bilet, bilet evi, bilet thy, thy bilet, thy uçak bileti, pegasus uçak bileti, sunexpress uçak bileti,onurair uçak bileti,borajet uçak bileti, atlasjet uçak bileti, atlasglobal uçak bileti, anadolujet uçak bileti,
thy aydın uçak bileti, pegasus aydın uçak bileti, sunexpress aydın uçak bileti,onurair aydın uçak bileti,borajet aydın uçak bileti, atlasjet aydın uçak bileti, atlasglobal aydın uçak bileti, anadolujet aydın uçak bileti,