Bolu
Yüzölçümü: 8.276 km²
İl Merkezi Nüfusu: 125.842
Toplam İl Nüfusu: 276.506 (2011 yılı)
İl Trafik No: 14
İl Telefon Kodu: 374
Hakkında Bilgi
Bolu’nun İlçeleri: Dörtdivan, Gerede, Göynük, Kıbrısçık, Mengen, Mudurnu, Seben ve Yeniçağa’dır.
Coğrafyası: Topraklarının yarıdan fazlası ormanlarla kaplı olan Bolu’nun yüzey şekillerinde dağlar, platolar ve ovalar önemli yer tutar. Önemli dağları güneyde Bolu Dağları , Abant Dağları , kuzeyde Sünnice Dağları , Çele Doruğu , Gerede’nin kuzeyinde Arkot ve Göl Dağları’ dır. En güneyde ilk iki sıradan daha yüksek olan ve genel olarak Köroğlu Dağları adı verilen volkanik dağlar uzanır.
Yöre, yağış zenginliği ve eğimlerin çokluğu nedeniyle irili ufaklı doğal ve baraj gölleri açısından zengindir. İldeki göllerden bazıları, Abant, Yedigöller, Gölcük, Yeniçağa, Çubuk, Sünnet, Karagöl, Karamurat, Sülük, Gölköy, Aladağ ve Saraycık’tır.
İklimi: Bolu genellikle Karadeniz iklim tipinin içinde yer almaktadır. Bunun yanında güney bölümlerinde İç Anadolu iklim tipi de görülmektedir.
Tarihçesi: Yazılı belgeler, arkeolojik eserler ve tarihî kaynaklara göre, Bolu’ nun tarihi, Bithynialılar ile başlamaktadır. Sırasıyla Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlılar Bolu ve çevresine hakim olmuşlardır.
Bolu yöresine Osmanlı akını ilk kez Osman Gazi tarafından başlatılmış, Bolu yöresinin tümüyle fethedilmesi ise Orhan Gazi döneminin ilk yıllarına (1324-1326) rastlamıştır. Mustafa Kemal Paşa önderliğinde yapılan Millî Mücadele sonunda Bolu, 10 Ekim 1923’de yeni düzenlemeler çerçevesinde vilayet haline getirilerek yeni bir yönetime kavuştu.
TURİZM
Bolu, Ankara-İstanbul gibi iki büyük metropolün arasında bulunmaktadır. Zengin bitki örtüsü, doğal ve suni gölleri, yaz ve kış sporları için elverişli dinlenme tesisleri ile Bolu, yerli ve yabancı turistler için çekici bir il konumundadır. Bolu’da kış turizmi, av turizmi, spor turizmi, gençlik turizmi, kültür ve inanç turizmi, sağlık turizmi, yayla turizmi ile toplantı ve seminer turizmi dallarında potansiyeller mevcuttur.
Yüzölçümünün büyük bir bölümü (% 63) ormanlarla kaplı olan, Uluslar arası öneme sahip sulak alan statüsünde Abant ve Yeniçağa gölleri ile Yedigöller, Gölcük, Sünnet Gölü gibi 14 göl ve gölete, ayrıca; irili ufaklı 110 suni gölete, 320 yaylaya, 1 milli parka (Yedigöller), 7 tabiat parkına (Abant, Gölcük, Göynük Sünnet Gölü, Mudurnu Sülüklü göl, Kıbrıscık Karagöl, Aladağ Beşpınarlar ve Göksu,), 3 tabiatı koruma alanına, Çaydurt Rüzgarlar-Akdoğan Mevkii (Ebe Çamı Tabiatı Koruma Alanı), Kökez Atmaca Mevkii (Kökez Çok Yaşlı Köknar Ormanı Tabiatı Koruma Alanı), Kale Tekneci Mevkii (Kale Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı), 2 orman içi dinlenme alanına (Çakmaklar Çamlığı Mesire Yeri, Mengen Şirinyazı Mesire Yeri) geyik, karaca ve diğer yabani hayvanların korunarak çoğaltılması amacıyla kurulan 3 yaban hayatı geliştirme sahasına (Abant, Yedigöller, Göynük Kapıdağı Ormanı) 3 örnek av sahasına (Yeniçağa-Gökçesu-Çaydurt arası Sazakiçi Avlığı, Celal Acar Örnek Avlığı, Geyik Gölü Örnek Avlığı, 1 Devlet Avlığına (Kavaklıdağ Devlet Avlığı) sahip bulunan Bolu, gerçek anlamda bir doğa turizm cazibe merkezidir.
Abant Gölü (Tabiat Parkı)
Abant, Bolu’nun 34 km. güneybatısında, Abant dağları üzerinde yer alan tektonik oluşumlu bir göldür. 125 hektar genişliğinde olup yeraltı suları ile beslenmektedir. Göl ve çevresindeki floranın zenginliği ve önemli bir açık hava rekreasyon potansiyeline sahip bulunması nedeniyle, yörenin 1150 hektarlık bölümü 1988 yılında Tabiat Parkı ilan edilmiştir. (Rekreasyon yapay kurallar olmaksızın yapılan, fiziksel etkinliğe dayalı bir eğlencedir.) Yazın piknik ve dinlenme yeri kışında bazı kış sporlarının yapılabileceği bir alandır. Gölde bulunan Abant alabalığı, özgün ve ünlü bir türdür. Yöre ormanları geyikler için uygun yaşam ortamlarından biridir. Piknik, kamping, sportif olta balıkçılığı, yürüyüş alanları, tekne, fayton ve atla gezinti parktaki önemli etkinlik türleridir.
Çevresinde; 600 yatak kapasiteli 5 yıldızlı 2 otel, İl Özel İdaresine ait günübirlik tesis olarak 1 göl gazinosu ve 30 yataklı bungalov dağ evleri bulunmaktadır. Abant Gölü ve Çevresi Uzun Devreli Gelişme Planı (1/10.000 ölçek), Milli Parklar Av ve Yaban Hayatı Genel Müdürlüğünce yapılmış olup, plan çerçevesinde çalışmalar sürdürülmektedir.
Yılda yaklaşık 300.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Yedigöller Milli Parkı
Bolu’nun 42 km. kuzeyinde bulunan Yedigöller; farklı büyüklüklerde 7 adet gölden oluşmaktadır. Bunlar; Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’dür. Bu göllerin içinde bulunduğu 1636 hektarlık alan, 1965 yılında “Milli Park” ilan edilerek korumaya alınmıştır. Milli Park’ta hakim bitki örtüsü kayın ağaçlarıdır. Milli Parkın içerisinde ve yakın çevresindeki sahalarda sayıları artan geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, tilki ve sincap türleri bulunmaktadır.
Ülkemizde ilk kültür alabalığı üretme istasyonu 1969 yılında Yedigöller Milli Parkında kurulmuştur. Dolayısıyla rekreasyonel açıdan olta balıkçılığına kaynak olmuştur. Bu bölge 238 adet bitki türünü içeren karışık doğal ormanlara sahiptir. Kampçılık, günübirlik piknik, trekking ve fotoğrafçılık ziyaretçilerin uğraşları arasındadır.
Yedigöller Milli Parkında, özel sektör tarafından işletilmekte olan 45 yatak kapasiteli bungalov ev ve misafirhaneden oluşan konaklama üniteleri mevcuttur. Yedigöller yılda ortalama 30.000 kişi tarafından ziyaret edilmektedir.
Ne Yenir: Bolu yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır. Mengen’den yetişen aşçıların tarihi, padişah mutfaklarına kadar dayanmaktadır. Atatürk’ün aşçısının da Mengenli olduğu bilinmektedir. Günümüzde turistik tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen’de 1985 yılında Anadolu Aşçılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Her yıl Haziran ayının üçüncü haftasında da Mengen’de Türkiye’nin tek “Uluslar arası Aşçılık Festivali” düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, spor karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir.
Kaşık sapı, kedi batmaz, paşa pilavı, cevizli çörek, kabaklı gözleme, ovmaç çorbası, kızılcık tarhanası, mantarlı börek yöremize özgü yemeklerden bazılarıdır.
Ne Alınır: Bolu’nun çam kolonyası, fındık şekeri, Bolu çikolatası, çam balı, kaymağı, tereyağı, kabaklı gözlemesi; Mudurnu’nun saray helvası, köpük helvası, ipek oyaları; Gerede’nin deri ve bakır eşyaları; Göynük’ ün şeker fasulyesi, el dokumaları; Seben’ in elması, üzümü; Mengen’ in peyniri; Kıbrısçık’ın pirinci, el dokuması torbaları ve kilimleri, hediyelik olarak satın alınabilir.
Bolu’ ya nasıl gidilir?
Karayolu: Ankara-İstanbul arası TEM otoyolu ve D-100 karayolu Bolu’dan geçmektedir. Bu nedenle karayolu ile ülkenin her yanına ulaşım kolaydır. Şehrin çevresinde bulunan tarihi ve turistik yerlere otobüs ve dolmuşlarla gidilebilir.
bilet,uçak bileti, ucuz bilet, ucuz uçak bileti, en ucuz uçak bileti, ekonomik bilet, ekonomik uçak bileti, kampanyalı bilet, kampanyalı uçak bileti,bilet bilet, bilet var, hemen uçak bieti, taksitli uçak bileti, o bilet, bilet evi, bilet thy, thy bilet, thy uçak bileti, pegasus uçak bileti, sunexpress uçak bileti,onurair uçak bileti,borajet uçak bileti, atlasjet uçak bileti, atlasglobal uçak bileti, anadolujet uçak bileti,
tthy bolu uçak bileti, pegasus bolu uçak bileti, sunexpress bolu uçak bileti,onurair bolu uçak bileti,borajet bolu uçak bileti, atlasjet bolu uçak bileti, atlasglobal bolu uçak bileti, anadolujet bolu uçak bileti,